Overwinteren in Jávea

Als het einde van oktober nadert en de laatste kinderrijke herfstvakantiegangers weer vertrokken zijn en bij thuiskomst hun lange ondergoed, truien en jassen weer tevoorschijn halen om de Hollandse winter tegemoet te treden, daalt er een weldadige rust neer over Jávea.

Maar er is dan nog steeds een hoop te doen in Jávea, waarover hieronder meer. Maar het beste is zonder twijfel het milde klimaat dat de hele winter voortduurt. De temperatuur van het zeewater is in november nog steeds zo’n 20°C en in december en januari is de zee nog altijd zo’n 16 – 18°C. Noordzee temperaturen dus, maar dan met gemiddeld 6 tot 7 uren zon per dag. In de winter is lekker weer met lenteachtige temperaturen de norm. De temperatuur varieert in het winterseizoen tussen 18 en 20°C en komt daar regelmatig boven, zodat lunchen in poloshirt vaak geen probleem is! Het kan eigenlijk niet beter.

De “gota fria”, een fenomeen van de Costa Blanca, waarbij – meestal in oktober/november – uit het niets opeens een zware storm met hevige regenval opkomt, kan soms wel heftig zijn maar duurt in de regel gelukkig niet lang.

Jávea is uitgegroeid van eenvoudig vissersdorp naar een bekende badplaats maar biedt nog steeds een ongekende authenticiteit, zonder hoogbouw. Het mooi gerestaureerde oud dorpje (el pueblo) en het levendige haventje (puerto) zijn de moeite van een wandeling waard. Eerlijk is eerlijk, 20 jaar geleden was hier slechts een enkel fatsoenlijk restaurant, dat dan ook nog eens de hele winter dicht was, maar daarna heeft de gastronomie in Jávea zich enorm ontwikkeld. Op de boulevard bij het zandstrand El Arenal (zoals Bohemians (https://www.bohemiansjavea.com/en), in de oude stad (zoals Da Guilia (Italiaans: https://restaurantegiulia.com) en, echt een aanrader, Volta i Volta (https://www.voltaivoltarestaurant.com) en in de haven (zoals Nomad (https://nomadhotelcollection.com/ ) zijn tal van prima restaurants te vinden en wie wat verder kijkt kan bijvoorbeeld terecht bij Masena (https://restaurantemasena.es) of bij het met twee Michelinsterren bekroonde BonAmb (https://bonamb.com/en/) terecht.

Natuurlijk zijn er in de winter ook fiestas! In Spanje grijpt men iedere gelegenheid aan om een fiesta te organiseren en het leuke is dat de meeste fiestas nog een erg traditioneel karakter hebben. Zo kan de overwinteraar genieten van Santa Llucía (op 12 en 13 december 2022), Drie Koningen (Los Reyes Magos; in Spanje heel belangrijk, vooral voor kinderen omdat er cadeautjes worden uitgereikt!) op 5 januari 2023 San Antonio (de beschermheilige van huisdieren, echt waar!), San Sebastian (de beschermheilige van Jávea; en, wat dat toch is tussen Spanjaarden en stieren, waarbij iedere zichzelf respecterende man door de straten van Jávea sprint, achtervolgd door stieren) van 17 tot 19 januari 2023, het carnaval op 22 februari 2023 en de Semana Sancta (van Palmzondag tot en met Pasen; erg belangrijk in heel Spanje!) van 10 t/m 17 april 2023. In de kerstperiode is er een keur aan feestelijkheden met concerten, carol singing kerstmarkten en nog veel meer. Ga er maar van uit dat iedere fiesta wordt opgeluisterd met verkleedpartijen, processies, gezamenlijk paella eten op een plein en vuurwerk. In de regel zal ook een prelaat, de burgemeester of een wethouder nog een toespraak houden. Deze zijn vaak vrij lang, maar niet van het formaat Fidel Castro. Een goed moment ook om nader kennis te maken met een fles voortreffelijk Spaanse wijn. Zie voor meer informatie https://www.javeaonline24.com/guide/javea-fiesta-guide-calendar

Wie na al dit feestgedruis de behoefte heeft om fysieke activiteiten te ontplooien kan terecht op twee golf courses (https://www.clubdegolfjavea.com/ en https://lasellagolf.com/ ), een fiets of mountainbike huren (www.2gobike.com ; maar pas wel op, de gemiddelde Spanjaard let niet heel erg op fietsers!), paardrijden (https://valldecavall.es/vall-de-cavall/ ; met ook een geweldig sfeervol restaurant!) of prachtige wandelingen maken (https://www.outdooractive.com/en/hiking-routes/javea/hiking-in-javea/5672414/; voor de diehards: sinds 2010 loopt er een officiële Camino van Jávea naar Santiago de Compostela; El Camino del Alba).

Kortom, wie zich wil vervelen in de winter in Jávea moet echt zijn best doen!

Wie slim is kijkt op de websites van de bedrijven die villa’s en appartementen verhuren en vraagt om een speciaal tarief voor overwinteren. Daar zijn interessante deals te halen!

Dus geen vraagteken, maar een uitroepteken in de titel van deze bijdrage: Overwinteren in Jávea!